14. ročník Logické olympiády startuje

Praha, 7. září 2021

Soutěž pro všechny děti a studenty ve věku od 3 do 20 let pokračuje již 14. ročníkem. Hlavním cílem soutěže je pomoci školám ve vyhledávání intelektově nadaných dětí a dětem představit, jak zábavné logické úlohy mohou být. Soutěžní zadání je zaměřeno na vrozené rozumové schopnosti a předpokládá jen primární školní znalosti s ohledem na věk dítěte, např. pro děti ze školek je celé zadání obrázkové, není potřeba umět ani číst, ani psát.

Registrace na www.logickaolympiada.cz probíhají od 1. do 30. září 2021.

Logickou olympiádu pořádá Mensa České republiky. Dlouholetými generálními partnery soutěže jsou OPEN GATE – gymnázium a základní škola a Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION. Soutěž finančně podpořilo také mnoho krajů, měst a obcí a také komerčních subjektů a jednotlivců. Mediálním partnerem Logické olympiády 2021 jsou Právo a Novinky.cz

V roce 2020 se do soutěže zaregistrovalo 63 770 soutěžících ze 3 143 škol. Vloni krajská kola proběhla netradičně online. Letos mohou děti a studenti opět soutěžit v několika kategoriích. Základní kola se uskuteční on-line v průběhu října, krajské kolo plánujeme prezenčně dne 5. listopadu 2021, pokud to epidemiologická situace dovolí a finále soutěže plánujeme dne 29. listopadu 2021 v Míčovně Pražského hradu.

Kategorie a harmonogram Logické olympiády 2021:

Kategorie MŠ: mateřské školy
Základní kolo proběhne ve dnech 22. - 28. října, okresní kola (pouze ve vybraných okresech) proběhnou 15. listopadu.

Kategorie A1: 1. třída ZŠ
Základní kolo proběhne ve dnech 22. - 28. října.

Kategorie A2: 2. třída ZŠ
Základní kolo proběhne ve dnech 22. - 28. října.

Kategorie A: 3. – 5. třída ZŠ
Základní kolo proběhne ve dnech 1. – 7. října, krajské kolo 5. listopadu, finále 29. listopadu.

Kategorie B: druhý stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií
Základní kolo proběhne ve dnech 8. - 14. října, krajské kolo 5. listopadu, finále 29. listopadu.

Kategorie C: střední školy
Základní kolo proběhne ve dnech 15. – 21. října, krajské kolo 5. listopadu, finále 29. listopadu.

Zuzana Poláková, hlavní koordinátorka Logické olympiády
zuzana.polakova@mensa.cz, 770 177 926

www.logickaolympiada.czwww.mensa.cz

OPEN GATE – gymnázium a základní škola, s. r. o.: na osmiletém gymnáziu Open Gate společně studují děti z dětských domovů nebo z finančně znevýhodněných rodin s těmi, kterým školné platí rodiče. Je to díky Nadaci The Kellner Family Foundation, kterou nejen k tomuto účelu zřídili manželé Renáta a Petr Kellnerovi. Stipendium od nadace získalo již 343 gymnazistů Open Gate, přičemž 53 z nich žije v pěstounské péči, dětském domově nebo Klokánku. Na Open Gate učíme tak, jak bychom se sami chtěli učit: interaktivně, v malém kolektivu, s důrazem na jazyky a osobní talent studentů. Studenti si mohou vybrat, zda Open Gate zakončí absolvováním celosvětově uznávané maturitní zkoušky International Bacalaureate (IB) a českou maturitní zkouškou. Nebo si zvolí jednu z těchto zkoušek. Více informací na www.opengate.cz.

Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION, rodinná nadace manželů Renáty a Petra Kellnerových, se věnuje především podpoře vzdělávání. Projekt Open Gate umožňuje studium na stejnojmenném osmiletém gymnáziu sociálně znevýhodněným studentům díky sociálním stipendiím. Dále nadace udílí granty z projektu Univerzity absolventům českých středních škol, aby mohli pokračovat ve vzdělávání v bakalářských programech na zahraničních vysokých školách. Aby však české školství poskytovalo všem žákům vynikající vzdělání už od samého začátku, věnuje nadace pozornost i veřejným základním školám. Proto nadace iniciovala a financuje projekt Pomáháme školám k úspěchu. Vybraným základním školám poskytuje prostředky na to, aby si mohli jejich učitelé i vedení zvyšovat kvalifikaci a učit se nové metody výuky a měli více času věnovat se naplno svým žákům.  Více informací na www.kellnerfoundation.cz.