Mensa České republiky udělila Čestné uznání RNDr. Jiřímu Grygarovi, CSc.

Praha 14. června 2010

Mensa České republiky udělila historicky první ocenění Čestné uznání astrofyzikovi RNDr. Jiřímu Grygarovi, CSc. Vyhlášení výsledků hlasování členů Mensy proběhlo na Valné hromadě Mensy ČR v Praze 12. června 2010.

Čestným uznáním bude Mensa ČR každoročně oceňovat osobnosti ze všech oblastí společenského života za významný přínos inteligenci národa, propagaci duševní kultury a šíření dobrého jména České republiky ve světě. O ocenění rozhodují členové Mensy ČR intranetovým hlasováním. Laureát ceny obdrží pamětní list s grafikou akademického malíře Karla Šafáře s motivy symbolizujícími myšlení a inteligenci.

K ocenění, které převezme z rukou Ing. Tomáše Blumensteina, předsedy Mensy ČR, RNDr. Jiří Grygar, CSc. uvedl:

„Jestliže mne na počátku května překvapilo sdělení, že jsem nominován spolu s dalšími osobnostmi na první Čestné uznání Mensy, tak nyní nevěřícně žasnu, že jsem toto ocenění získal. Nyní bych chtěl aspoň na dálku poděkovat všem, kdo mne jednak nominovali a jednak pro mne ve finále elektronicky hlasovali. Intelektuálové mají tu evoluční nevýhodu, že obvykle o smyslu a kvalitě vlastní veřejné činnosti neustále pochybují, protože kritická skeptická metoda, kterou používají, se přirozeně nemůže vyhnout ani jejich vlastní osobě. Díky vašemu ocenění jsou mé pochybnosti o sobě samém alespoň na pár hodin ztlumeny, takže budu moci dnes večer uléhat s pocitem, že jsem pro své okolí aspoň trochu užitečný. Spánek mi bude rušit jedině pomyšlení, že mé ocenění nevyhnutelně nastavuje laťku pro příští ročníky tak, jako tomu bývá u všech tradičních cen nebo i sportovních rekordů. Přeji tedy mensanům, aby v příštích letech nalézali osoby s nepochybným vztahem k naší zemi, které tu laťku budou neustále posouvat výš, neboť jak říkáme my hvězdáři, naší metou je hvězdné nebe.”

Pozn.: Kráceno, plné znění na http://www.mensa.cz/mensa/cestne-uznani/.

Dalšími osobnostmi nominovanými na ocenění pro rok 2010 byli: Doc. Ing. Václav Jirovský, CSc. – odborník v oblasti kybernetické kriminality, Jan Kaplický – architekt, MUDr. Jiří Lyer – lékař, odborník v oboru dětské lékařství a gastroenterologie, PhDr. Ladislav Špaček – spisovatel, televizní novinář, poradce pro etiketu.

Pozn.: Více informací uvádíme na http://www.mensa.cz/mensa/cestne-uznani/

Alena Novotná
místopředsedkyně Mensy ČR, oblast PR