Mensa České republiky udělila Čestné uznání Josefu Průšovi

Praha, 6. června 2021

Ocenění „za významný přínos inteligenci národa, propagaci duševní kultury a šíření dobrého jména České republiky ve světě“ svoji definici letos opět zcela naplňuje – Josef Průša je mladý český kutil, který se celosvětově proslavil výrobou dostupných 3D tiskáren. Hned v počátcích korona krize rychle zareagoval výrobou ochranných štítů. Vyvinul projekt RepRap – projekt 3D tiskárny, která se umí částečně sama replikovat a je dostupná jako open-source hardware. Postupně si vybudoval pozici na trhu 3D tiskáren, dokáže srovnávat krok s konkurencí, včetně levné čínské. Mimo jiné svým přístupem: „Staráme se o zákazníky a máme dobře naceněný produkt bez nesmyslných marží. Když jsou lidé spokojeni, řeknou si to mezi sebou. Nemáme marketingové ani prodejní oddělení, jen sedíme a přijímáme objednávky. S patenty neztrácíme čas a raději inovujeme.“

Josef Průša, nyní již jeden z nejznámějších lidí v oblasti 3D tisku, zprávu o ocenění přijal s radostí.

Dalšími osobnostmi nominovanými na ocenění pro rok 2021 byli (v abecedním pořadí):

prof. PhDr. Jiří Březina, CSc. – význačný německý vědec českého původu, profesor geologie (se zaměřením na sedimentologii) a vynálezce,

PhDr. Jan Frolík, CSc. – významný český archeolog,

pBc. Petr Horálek – český astronom, astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie,

PaedDr. Libuše Hozová – česká matematička, jako VŠ pedagog působí na Matematickém ústavu Slezské univerzity v Opavě, a to už od jeho založení, čestná členka Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF).

V souvislosti s oceněním Mensa ČR uděluje pamětní list s grafikou akademického malíře Karla Šafáře s motivy symbolizujícími myšlení a inteligenci. Diplomy z rukou předsedy Mensy ČR Martina Sedláčka převzali na slavnostním vyhlášení v prostorách ČVUT v Praze PaedDr. Libuše Hozová a PhDr. Jan Frolík, CSc. Diplom udělený prof. PhDr. Jiřímu Březinovi, CSc., převzala v zastoupení členka Mensy ČR Hana Kotinová. Ostatní ocenění se z důvodů pracovního vytížení omluvili, diplomy budou předány v náhradním termínu.

Mensa je nevýdělečná mezinárodní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, česká pobočka existuje od roku 1991 a sdružuje nyní téměř 5 500 dětí i dospělých. Mensa ČR je zřizovatelem Mensa gymnázia pro nadané děti v Praze, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, zřizuje kluby nadaných dětí, pořádá pro děti letní kempy, pobytové nebo příměstské tábory a provádí testování IQ veřejnosti. Čestným uznáním Mensa ČR každoročně oceňuje osobnosti ze všech oblastí společenského života, které se významnou měrou zasloužily o intelektuální přínos a/anebo šíření dobrého jména České republiky ve světě. Jedná se zejména o osobnosti, jejichž význam pro společnost je natolik výrazný, že vylučuje jakoukoliv pochybnost o jejich vysoké inteligenci. O ocenění rozhodují členové Mensy ČR intranetovým hlasováním.

Více informací uvádíme na http://www.mensa.cz/mensa/cestne-uznani/

Martin Sedláček
martin.sedlacek@mensa.cz

Mgr. Zuzana Šimková
koordinátorka Čestného uznání
zuzana.simkova@mensa.cz
tel. +420 603 400 184

Josef Průša (*1990 v Havlíčkově Brodě)

Josef Průša studoval aplikovanou informatiku na VŠE, kterou však nedokončil. V 19 letech začal navrhovat 3D tiskárny, v roce 2012 založil firmu Prusa Research. Základem pro jeho podnikání se stal projekt RepRap – projekt 3D tiskárny, která se umí částečně sama replikovat a je dostupná jako open-source hardware. Přednáší o 3D tisku a open-source hardware. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyučuje předmět Arduino, učil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Získal ocenění EY Začínající podnikatel roku 2016. V roce 2020 získal 2. místo v kategorii Osobnost roku v anketě Křišťálová Lupa – Cena českého Internetu. Dále dle stránek https://www.prusa3d.cz/o-nas/: „Prusa Research založil roku 2012 Josef Průša, český kutil, vynálezce a investor – a nyní jeden z nejznámějších lidí v oblasti 3D tisku. Josef se o 3D tiskárny začal zajímat při nástupu na Vysokou školu ekonomickou – tedy v roce 2009. Tehdy považoval 3D tisk za pouhé hobby, přestože ho nová technologie fascinovala – především tím, jak lze tyto stroje dále vylepšovat. Později se přidal k open-source projektu RepRap. Začátky byly hodně skromné. Žádní investoři, žádné kampaně na Kickstarteru. Ale Josef měl plán a taky obrovskou zásobu krabic na pizzu, do kterých s bratrem Michalem balili součástky na tiskárny a posílali je z malé sklepní dílny do celého světa. Posílalo se jen pár zásilek týdně, ale i tak to bylo správné dobrodružství! V průběhu času se design Prusa i3 stal jednou z nejpopulárnějších konstrukcí pro FDM 3D tiskárny a objevuje se v mnoha úpravách po celém světě, protože je mimo jiné stále open-source. A jak je to teď? Momentálně v Prusa Research pracuje přes 600 lidí a měsíčně rozešleme přes 9 000 tiskáren do celého světa přímo z naší firmy v Holešovicích. Stali jsme se nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě (Deloitte 2018) s růstem 17 118 % za poslední čtyři roky a obsadili jsme první místo v kategorii Deloitte BIG 5 s tempem růstu 4 527 %! Ale i když se můžeme pochlubit takhle světovými čísly, pravda je taková, že když přijdete do Prusa Research, máte pocit, jako byste vstoupili do garáže nějakého vášnivého kutila. No a ta garáž má osm pater. Vyvíjíme si tu vlastní hardware a software, vynalézáme, vylepšujeme, testujeme, experimentujeme ... tady se člověk vážně nenudí. Navíc zůstáváme věrni našim kořenům. Naše 3D tiskárny Original Prusa i3 vyhrávají ocenění po celém světě, ale stále jsou open-source a velká část jejich dílů je stále tištěná na dalších 3D tiskárnách – proto také máme přímo v budově „farmu“, obří místnost, kde více než 500 tiskáren (k listopadu 2018) tiskne díly na další stroje.“

Zdroje