SIGurmán

Cílem SIGurmán je pořádat přátelská posezení v restauracích, které jsou zajímavé a jejichž návštěva může nabídnout něco zajímavého nebo nového. Nemusí to být restaurace, kam byste zašli každý den, možná právě naopak, SIGurmán by vám měl nabídnout možnost podívat se do míst, kam byste rodinu nebo kolegy nebrali.

Plánované akce

Pražská sekce se v roce 2015 schází nepravidelně.

 

SIGurmán u Mikuláše Dačického (detail)

 

Realizované návštěvy a aktivity

Alcron

Setkání v restauraci Ichnusa

Gurmán vs. Gourmet

České slovo gurmán je překladem francouzského slova gourmet, které označuje labužníka a znalce, jenž je schopen rozpoznat a ocenit jemné rozdíly v jídle a pití. V češtině jej lze použít v podobném významu i ve vztahu k umění. Z tohoto pohledu je zavádění slova gourmet do češtiny redundantní, protože slovo s tímto významem již v našem jazyce máme.

Podrobný výklad je možné nalézt na stránkách Ústavu pro jazyk český, dotaz 11/2009, případně blog Pixynergia.

Poznámka

SIGurmán není o explicitním hledání drahých restaurací; naším cílem je hledat restaurace kvalitní a zajímavé. Je však pravda, že kvalitní jídlo stojí více, než-li jídlo běžné, protože musí být připraveno citlivě, s péčí a láskou kuchařem, který ví, co dělá, a přemýšlí u toho.

 

SIGurmán logo