Cílem SIGurmán je pořádat přátelská
posezení v restauracích, které jsou zajímavé a jejichž návštěva
může nabídnout něco zajímavého nebo nového. Nemusí to být
restaurace, kam byste zašli každý den, možná právě naopak,
SIGurmán by vám měl nabídnout možnost podívat se do míst, kam
byste rodinu nebo kolegy nebrali.
Plánované akce
Pražská sekce se v roce 2015 schází nepravidelně.

Realizované návštěvy a aktivity
-
2015
- Grand Restaurant Festival: La Truffe, Praha, 23. 2.
- Grand Restaurant Festival: V Zátiší, Praha, 10. 2.
- Grand Restaurant Festival: El Emir, Praha, 27. 1.
- Postnovoroční brunch v Café Savoy, Praha, 11. 1.
-
2014
- Restaurant Day, Praha, 17.8.
- Restaurace Zájezd, Zájezd, 15. 6.
- Sweet 60's, Praha, 11. 6.
- Víkendová návštěva vinařství Karlík, Jižní Morava, 5.-6. 7.
- Prague food festival, Praha, 24. 5.
- Restaurant Day, Praha, 17. 5.
- O vaření a internetových start-upech, Praha, 6. 3. (foto)
- Grand Restaurant Festival: Cowboys, Praha, 10. 2.
- Grand Restaurant Festival: La Truffe, Praha, 6. 2.
- Postnovoroční brunch v Café Savoy, Praha, 4. 1.
-
2013
- Bytová restaurace Na Faře, Kmetiněves, 20. 11. (reportáž)
- Grilování, Praha, 8. 8.
- ApetitFestival, Pardubice, 29. 6.
- Prague Food Festival, Praha, 25. 5.
- Japonský čajový obřad, Praha, 14. 5.
- Restaurant Sušil, Bystřice pod Hostýnem, 12. 5.
- Exkurze v řeznictví Fiala Milovice, Milovice, 15. 3.
- Grand Restaurant Festival: Alcron, Praha, 14. 2.
- Grand Restaurant Festival: Mandarin Oriental, Essensia, Praha, 12. 2.
- Postnovoroční brunch v Café Savoy, Praha, 5. 1.

-
2012
- Exkurze s výrobou sýrů a pralinek, Hradec Králové, 24. 11.
- Autentický Vietnam: SAPA Tour, Praha, 11. 11.
- Moderní kuchyně: Chateau Kotěra, Ratboř u Kolína, 30. 9.
- Italská kuchyně: Osteria Ai Galli, Praha, 11. 9.
- Nepálská kuchyně: Om Restaurant, Liberec, 7. 5.
- Pravý hamburger: BlackDog Cantina, Beroun, 10. 4.
- Tour du Chocolat II: Café Savoy, Café Slavia, Café Louvre, Praha, 30. 3.
- Tour du Chocolat I v Choco Café U Červené židle, Praha, 22. 3.
- Grand Restaurant Festival: Hotel Yasmin, Noodles, Praha, 13. 2. (fotogalerie)
- Grand Restaurant Festival: U Emy Destinnové, Praha, 9. 2.
- Grand Restaurant Festival: Mandarin Oriental, Essensia, Praha, 2. 2.
- Postnovoroční brunch v Café Savoy, Praha, 7. 1. (fotogalerie)
-
2011
-
2010
- Lehká hlava, Praha, 12. 11. 2010 (fotogalerie)
- U Seminaristy, Praha, 4. 11. 2010
- Penzion Hrad, Frýdek-Místek, 10. 10. 2010
- Na Kopci, Praha, 10. 6. 2010
- Lotos, Ostrava, 22. 5. 2010 (fotogalerie)
- Ichnusa, Praha, 13. 5. 2010
- U Bubeníčků, Praha, 27. 3. 2010 (reakce)
- Kavárna a pizzerie LUNA, Ostrava, 20. 3. 2010
- Hotel Šipka, Štramberk, 19. 2. 2010
- Café Au Père Tranquille, Ostrava, 19. 1. 2010
- Postnovoroční brunch v Café Savoy, Praha, 3. 1. 2010 (fotogalerie, reakce)

-
2009
- Lokál, Praha, 17. 12. 2009
- Masala, Praha, 28. 11. 2009
- španělská kuchyně - domácí, Zbuzany, 11. 6. 2009 (fotogalerie)
- U Sádlů, Praha, 10. 6. 2009
- Prague Food Festival, Praha, 31. 5. 2009
- TGI Fridays, Praha, 4. 5. 2009 (fotogalerie)
- U Mikuláše Dačického, Praha, 31. 3. 2009 (fotogalerie)
-
2008
- kaštanová párty - domácí, Praha, 23. 10. 2008
- pomazánková párty - domácí, Praha, 11. 9. 2008 (recepty na pomazánky vyšly v časopise Mensa listopad 2008)
- Wellness Hotel, Benátky nad Jizerou, 10. 8. 2008
- langošová párty - domácí, Praha, 7. 8. 2008
- švýcarské sýrové fondue - domácí, Praha, 30. 6. 2008
- 1. mexická restaurace Cantina, Praha, 17. 6. 2008
- Ambiente - Pizza Nuova, Praha, 20. 5. 2008
- Trattoria Italiana, Plzeň, 11. 5. 2008
Gurmán vs. Gourmet
České slovo gurmán je překladem francouzského slova gourmet, které označuje labužníka a znalce, jenž je schopen rozpoznat a ocenit jemné rozdíly v jídle a pití. V češtině jej lze použít v podobném významu i ve vztahu k umění. Z tohoto pohledu je zavádění slova gourmet do češtiny redundantní, protože slovo s tímto významem již v našem jazyce máme.
Podrobný výklad je možné nalézt na stránkách Ústavu pro jazyk český, dotaz 11/2009, případně blog Pixynergia.
Poznámka
SIGurmán není o explicitním hledání drahých
restaurací; naším cílem je hledat restaurace kvalitní a zajímavé. Je však pravda, že kvalitní
jídlo stojí více, než-li jídlo běžné, protože musí být připraveno citlivě, s péčí a
láskou kuchařem, který ví, co dělá, a
přemýšlí u toho.
